top of page

Vær aktiv gennem graviditeten

Opdateret: 24. sep. 2018

Mange oplever gener og komplikationer i forbindelse med graviditeten. Det kan være invaliderende og hæmmende i hverdagen for den enkelte og i værste fald ende med en sygemelding. Men risikoen for komplikationer kan reduceres gennem motion og målrettet træning. Det har fysioterapeuterne hos Fysiodanmark Viborg i god erfaring med. Her får du deres bedste råd til en god graviditet.

Stadig flere oplever komplikationer og gener i forbindelse med deres graviditet. Bækken, ryg og lænd belastes, i takt med at ugerne går. For nogle bliver det en smertefuld affære, der desværre kan føre til tidlig sygemelding under graviditeten.

Særligt bækkenløsning og smerter i lænd og ryg holder mange i sofaen, men ro og hvile løser ikke altid problemerne. Mange af de gener, som gravide oplever, kan faktisk undgås med bevægelse og træning, fortæller fysioterapeut Inger Kargo fra FysioDanmark Viborg, der både behandler og tilbyder før- og efterfødselstræning for gravide.

”Jeg oplever desværre ofte, at gravide sygemeldes med bækkenløsning tidligt i graviditeten, og desværre henvises til sofaen – men det er en misforståelse, at smerter fra bækkenet skal behandles med hvile: Træner vi ikke musklerne, vil bækkenet lettere kunne forskyde sig og give smerter. Vi skal derfor fokusere på at styrke muskulaturen og skabe stabilitet, ikke på helt at opgive motionen,” fortæller Inger. Hun mener, at flere helt kan undgå sygemelding, hvis de får hjælp til den rette træning og holder sig aktive.

Manglende bevægelse giver smerter

En markant årsag til, at flere oplever problemer, er, at vi i stigende grad har stillesiddende arbejde og bevæger os for lidt i løbet af dagen. Stillesiddende arbejde betyder, at særligt ryg, lænd og bækken belastes under graviditeten, og det giver smerter, men det giver også problemer som inkontinens, forstoppelse og forhøjet blodtryk. Og det rammer rigtig mange. Inger opfordrer til, at gravide er aktive minimum 30 minutter om dagen og gerne på en måde, hvor man kombinerer konditions- og styrketræning.

Gravide, som er i fysisk god form, oplever generelt en lavere forekomst af komplikationer under graviditeten, men også under fødslen. Konditions- og styrketræning øger udholdenheden og gør, at man kommer hurtigere på benene efter fødslen. Det er vigtigt at kombinere konditions- og styrketræning, så man specifikt træner ryg-, mave- og bækkenmuskulatur, samtidig med at man får pulsen op.”

Og så skal det ikke være nogen hemmelighed, at motion har en positiv effekt på psyken under graviditeten, fortæller fysioterapeut Inger Kargo:

”Mange af de gener, gravide oplever, er både smertefulde og ubehagelige, og det påvirker humøret. Regelmæssig motion giver en bedre fordøjelse, lindrer smerter, mindsker vand i kroppen og forebygger inkontinens – og så bliver vi generelt gladere, når vi bevæger os og kommer ud i den friske luft.”

Lyt til kroppen og undgå overbelastning

Mange er i tvivl om, hvor meget de må træne under graviditeten, og her er meldingen fra fysioterapeuten klar med den rigtige træning og gode øvelser kan man med fordel holde sig aktiv gennem hele graviditeten. Men det er vigtigt, at man altid er opmærksom på kroppens signaler:

”Lyt til kroppen; føles noget ubehageligt eller gør ondt, så stop op. Graviditeter er ikke ens, og hvad der virker for din veninde, virker måske ikke for dig. Så lyt altid til kroppen, opsøg en fysioterapeut og få rådgivning gennem de forskellige faser af din graviditet – så er du også mere tryg i din træning og ved, at du laver øvelser, der gavner dig og din krop,” fortæller Inger Kargo.

Han håber, at flere i fremtiden vil integrere træningen som en fast del af hverdagen – både i graviditetens tidlige stadier og senere, når fødslen nærmer sig.

5 hurtige til en aktiv graviditet

1. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du er fysisk aktiv mindst 30 minutter dagligt, med moderat intensitet. Det er bl.a. aktiviteter som cykling, rask gang, svømning og styrketræning, som indebærer, at du bliver let forpustet.

2. Undgå sport og træning med hård intensitet og risiko for stød og styrt.

3. Regelmæssig motion styrker kroppens muskulatur og giver en bedre fordøjelse, mindsker risikoen for vand i kroppen og indvirker positivt på humøret.

4. Man kan med fordel holde sig aktiv gennem hele graviditeten. Kombiner gerne konditions- og styrketræning.

5. Det er vigtigt altid at lytte til kroppens signaler. Er du i tvivl, så kontakt fysioterapeuten og få vejledning i øvelser og om træning, der passer dig bedst.


Hos FysioDanmark Viborg tilbyder de råd og vejledning, om hvorledes aktiviteten vedligeholdes under graviditeten.

bottom of page